Thursday, April 15, 2010

Substantele proteice din polen

Substantele proteice din polen

Proteinele sunt constituentii de baza ai protoplasmei vii, substante complexe, in a caror compozitie intra: carbonul, hidrogenul, azotul si uneori fosforul, fierul, sulful, zincul, cuprul, cobaltul si alte microelemente.
Ele sunt constituentii indispensabili ai celulei vii, participand intens la toate procesele vitale:
- au rol activ in desfasurarea proceselor metabolice datorita faptului ca participa structural in componenta diferitelor enzime si hormoni;
- fiind componentii tuturor celulelor, nu poate fi conceputa o crestere si refacere a acestora fara participarea proteinelor;
- datorita caracterului lor coloidal si amfoter, participa intens la reglarea presiunii osmotice si echilibrului acidobazic;
In consecinta, proteinele se afla la originea tuturor functiilor celulare, constituind totodata si substratul plastic al celulei.

Molecula proteica este alcatuita dintr-un numar de unitati, legate functional unele de altele si numite aminoacizi.
Acesti aminoacizi absolut necesari organismului pentru sinteza proteinelor, se numesc aminoacizi esentiali.

Analiza continutului in aminoacizi esentiali (g % produs) al polenului comparativ cu oul, carnea de vita si branza, justifica ideea ca polenul este un "concentrat de aminoacizi esentiali".
Din acest punct de vedere, cantitatea de polen capabila sa asigure ratia minima zilnica de aminoacizi esentiali este intocmai ca si in cazul oului, branzei si a carnii de vita la nivelul sutelor de grame 24+58 g/zi, de polen.

No comments:

Post a Comment