Tuesday, April 13, 2010

Colectarea polenului

Colectarea polenului

Polenul este colectat de albine si este recoltat de apicultori folosind dispozitive speciale.
Sunt mai multi factori care determina colectarea polenului de catre albine.

Temperatura mediului este inca, un factor care determina strangerea polenului de catre albina. La temperaturi sub 10°C nu se observa nici o activitate de cules.

Prezenta sau absenta puietului in colonie constituie un alt factor important de limitare a activitatii de colectare a polenului.

Intensitatea luminii are de asemenea un rol deosebit.

Perioada de timp, cand ele descopera o sursa de polen, joaca un rol important in stabilirea modului de colectare.

Starea fizica a grauncioarelor de polen si valoarea lor nutritiva, care de asemenea determina albinele sa aleaga o sursa sau alta. Continutul proteic s-a sugerat a fi important in stabilirea preferintelor pentru anumite specii de polen.

La unele flori, elementul atractiv pentru albine il constituie uleiurile eterice si nu nectarul.

Perioada de colectare a polenului variaza in functie de diferite specii de plante si depinde in primul rand de momentul cand se deschid florile. Din acest punct de vedere se cunosc trei categorii de flori : florile care se deschid dimineata, altele dupa amiaza si in fine, altele flori stau deschise toată ziua.

Cand albinele viziteaza multe flori din aceeasi specie (recoltare monotropica), culoarea polenului este uniforma, iar atunci cand albina colecteaza polen de la mai multe specii (recoltare politropica), acesta are diferite culori. Sursa florala poate foarte adesea sa fie identificata dupa culoarea incarcaturilor de polen.

Recoltarea de catre apicultor a polenului cules de albine se face cu ajutorul unor dispozitive de diferite forme, dar care in ultimă instanta se reduc la un grilaj, asezat la intrarea stupului, cu perforatiuni de diferite forme (patrate, rotunde sau ramificate), prin care albinele sunt silite sa treaca si sa-si scuture o parte din polenul adus la stup si care este colectat intr-un recipient asezat la partea inferioara a grilajului.

No comments:

Post a Comment