Monday, April 19, 2010

Oligoelemente si microelemente din polen

Oligoelemente si microelemente din polen

In aceasta categorie intra fierul, zincul, cuprul, iodul, manganul, molibdenul si cobaltul.
Aportul este asigurat de o alimentatie mixta, oligoelementele gasindu-se in cantitati variabile in produsele vegetale si animale, precum si in apa.

Aportul insuficient determina o carenta "primara"; carenta "secundara" fiind determinata de prezenta in ratia alimentara a unui alt constituent, mineral sau organic, care scade utilizarea metabolica a oligoelementului ingerat.
Importanta oligoelementelor esentiale este legata de prezenta lor in structura unor enzime sau a unor hormoni.

Toate oligoelementele esentiale, se gasesc in cenusa polenului in afara de As (arsen), Pb (plumb), si Cd (cadmiu), si care dealtfel ar avea o actiune toxica odata patrunse in organism, chiar in doze extrem de mici.

S-a stabilit ca polenul contine 120-350 micrograme/g polen ceea ce reprezinta cantitatea de 1.5 - 3.5 miligrame fier la 100 g de polen.
Pentru o apreciere comparativa a continutului de fier din polen cu alimentele uzuale din hrana omului:
- polen 1.2-3.5
- lapte de vaca 0.0.5
- ou de gaina 1.4
- carne de vita 3.5
- paine alba 1.5
- malai 3.0
- cartofi 0.5
- salata verde 2.0
- varza alba 1.5
- fasole uscata 6
- fasole verde 1
- mere 0.4
- pere 0.2
- prune 0.5
- struguri 0.5

Cuprul se gaseste in cantitate de 10-20 micrograme intr-un gram de polen, adica 1000-2000 micrograme la 100 grame de polen.

Corpul unui adult contine 30-50 miligrame de iod din care 8-10 miligrame se gasesc in glanda tiroida. Acest fapt demonstreaza marea capacitate a glandei de a acumula iod.
Lipsa iodului duce la aparitia gusii. S-au stabilit relatii evidente dintre disponibilul de iod si incidenta gusii endemice.

Analizele au gasit la 50 de specii de polen 4-10 micrograme de iod la gramul de polen uscat.
Comparativ, mg la suta de grame de produs:

- polen 40-100
- lapte 5-25
-branzeturi 4-10
- oua 10-25
- carne de vita 3-5
- ficat 16-25
- paine integrala 4-8
- paine alba 2-4
- malai 3-6
- fructe 2-12

Reiese clar aportul superior in iod al polenului fata de alimentele uzuale si rolul lui in preevnirea gusii endemice - cat si in carente minore in acest oligoelement.

In ceea ce priveste alte oligoelemente, in polen s-au evidentiat urmatoarele concentratii:

- zinc 80-200 micrograme/g
- mangan 30-70 micrograme/g
- bor 8-16 micrograme /g


Importanta oligoelementelor pentru organismul uman este ca, prezenta lor in structura unor enzime conditioneaza o serie intreaga de reactii chimice din organism, precum si actiunea unor hormoni.

No comments:

Post a Comment