Tuesday, April 20, 2010

Vitaminele continute in polen

Vitaminele continute in polen

Vitaminele sunt substante organice naturale, care in cantitati foarte mici sunt indispensabile pentru desfasurarea normala a vietii si, neputand fi sintetizate in organism pe masura necesitatilor, trebuie luate din mediul extern, gata formate sau ca provitamine (precursori) pe seama carora sa se elaboreze adevarata vitamina.

Prin molecula lor, vitaminele nu prezinta nici sursa de energie si nici material plastic, insa, prin participarea lor la metabolism, ele sunt considerate ca biocatalizatori externi, care stimuleaza atat reactiile de oxidare a trofinelor calorigene, cat si pe cele anabolice si morfogenetice care stau la baza cresterii si dezvoltarii organismului, intrand alaturi de enzime si hormoni in grupa substantelor active.

Pe baza solubilitatii lor, vitaminile au fost grupate in liposolubile (care se dizolva in grasimi sau in solventii acestora) si hidrosolubile.

Vitaminele hidrosolubile intervin mai ales in reactiile eliberatoare de energie, iar cele liposolubile participa mai mult la procesele anabolice, care stau la baza cresterii si a formarii unor substante proprii organismului.

Polenul contine cantitati substantiale de vitamine atat din grupa celor hidrosolubile cat si din grupa celor liposolubile.

In polen, in functie de diferite sorturi, s-a demonstrat prezenta vitaminei B1(tiaminei) la valori variind intre 1.4-7.9 microgramela un gram de polen, de unde rezulta ca ingerarea zilnica a 15-20 grame de polen asigura prevenirea si combaterea simptomelor de tulburare a activitatii sistemului nervos, de tulburare cardiovasculara sau digestiva.

In polen, in functie de sorturi, cantitatea de vitamina B2, variaza de la 16.3-19.2 mg/g.
Necesitatile organismului in vitamina B2 sunt apreciate la 3-4 miligrame pe zi. Carenta vitaminica (B2) duce la incetinirea cresterii si se manifesta prin stomatita si dermita seboreica.

In ceea ce priveste vitamina PP, se considera ca in functie de necesitatile zilnice ale organismului de vitamina PP, ca 15-30 grame de polen/zi, alaturi de alimentatia obisnuita, sunt suficiente pentru a preveni si a combate aparitia fenomenelor carentiale.

Polenul contine intre 3.1 si 6.8 micrograme/g polen uscat de vitamina B6, iar 15-30 grame de polen sunt recomandate pentru o ingerare zilnica, pentru prevenirea avitaminozei.

In ceea ce priveste acidul folic, comparand valorile de acid folic din cateva alimente uzuale, se pot aprecia diferentele nete intre continutul polenului si alimentele:

- polen 0.34 - 0.68 mg%
- carnea de bovine 0.013-0.026 mg%
- carnea de ovine 0.018-0.026 mg%
- laptele de vaca 0.003 mg%
- painea integrala 0.004 mg%
- painea alba 0.004 mg%

Din cele mentionate reiese ca o doza de 20-30 g polen administrata zilnic suplineste necesitatile nu numai ale organismului adult, ci si pe cele ale gravidelor, la care aportul de acid folic trebuie crescut de cateva ori.

Vitamina C (acid ascorbic) actioneaza asupra sintezei de colagen, de tesut osteoid si de dentina, adica asupra formarii substantei fundamentale intercelulare si asupra dezvoltarii normale a scheletului si a dintilor. De asemenea, vitamina C faciliteaza absorbtia fierului si formarea acidului folinic.
O deosebita importanta are acidul ascorbic pentru rezistenta organismului fata de diferite microorganisme si pentru eficienta mijloacelor de aparare antiinfectioasa.

Necesarul zilnic de vitamina C este de 75 mg, la adult. Polenul contine 152-176 micrograme/g polen, de vitamina C, ceea ce corespunde la 15.2-17.6 mg la suta de acid ascorbic.

Vitamina E (tocoferolul) are un rol important in stabilirea si integritatea membranelor biologice. Carenta de vitamina E duce la atrofie testiculara si distrofie musculara. Polenul contine 21-170 micrograme de tocoferol/g, mai mult decat media alimentelor obisnuite.

Vitamina A (retinolul) este inrudita cu carotenul care functioneaza ca provitamina. La om, primele tulburari clinice intereseaza retina, de la care provine si numele de retinol.
Nevoia minima de vitamina A este de 390 micrograme/zi. Polenul contine 5-9 mg provitamina A la 100 grame.

Vitaminele, intervenind in procesele catabolice si anabolice care se gasesc in stransa interdependenta, au o importanta deosebita, atat pentru capacitatea de adaptare a organismului la diferite solicitari fiziologice (reproducere, crestere, etc) cat si pentru puterea de aparare fata de diferitele agresiuni ale mediului ambiant (infectii, agenti chimici etc) si pentru mentinerea sanatatii.

No comments:

Post a Comment