Sunday, April 18, 2010

Substantele minerale din polen

Substantele minerale din polen


Substantele minerale continute in polen corespund calitativ elementelor minerale biogene din corpul omului.
Astfel, prin calcinarea polenului in acid concentrat s-au obtinut: potasiu, fosfor, calciu, sulf, sodiu, clor, magneziu si fier, adica totalitatea macroelementelor. De asemenea prin microdeterminare s-au evidentiat: cupru, iod, zinc, mangan, nichel si titan, cu alte cuvinte majoritatea microelementelor.

Substantele minerale au roluri multiple. Sunt regulatoare ale presiunii osmotice si ale echilibrului acido-bazic, mentin starea fizico-echimica normala a coloidelor din organism, intra in componenta unor biocatalizatori(hormoni, vitamine, enzime) si au un rol esential in activitatea enzimelor.

In polen se gasesc cantitati de potasiu de 7 ori mai mari decat in sangele uman - 140 mg fata de 20 mg la 100 ml de sange.
Tinandu-se cont de faptul ca unele alimente care contin cantitati mai crescute de potasiu, cum ar fi fasolea uscata, varza, carnea de vita, nu pot fi administrate in anumite stari patologice din cauza greutatii de digerare, polenul ofera posibilitatea de a inlocui cel putin partial deficientele in potasiu.

Cu exceptia laptelui de vaca, a painii albe, a salatei verzi si a oului de gaina, polenul contine o cantitate crescuta de clor (66.50 mg % fata de alimentele uzuale, cum ar fi cartofii, varza alba, fasolea uscata si verde, malaiul), ca si majoritatea fructelor (mere, pere, struguri) care contin cantitati extrem de scazute (1-1.5 mg%).

Polenul are valori scazute de sodiu, ceea ce il recomanda a fi administrat in afectiuni cardiace si alte stari patologice in care administrarea sodiului este interzisa.

Polenul contine in medie valori de 33 mg/100 g de fosfor ceea ce reprezinta valori crescute fata de continutul plasmei sanguine, unde se gasesc 6 mg la 100 ml.

No comments:

Post a Comment