Monday, April 12, 2010

Polenul - notiuni generale

Polenul - notiuni generale

Pentru o serie de insecte si mai ales pentru albine, polenul constituie principala lor sursa de hrana nelichida. Polenul contine elementele nutritive esentiale pentru producerea laptisorului de matca ce serveste ca hrana pentru larvele de matca si treptat, hrana pentru lucratoarele tinere. El constituie si sursa de lipide si proteine pentru larve si forma de imago a tuturor speciilor si genurilor de apide. Cantitatea de proteine si substante grase din nectar este neinsemnata.

Albinele lucratoare folosesc proteinele direct din polen, matcile in stare de larve si de imago ca si larvele tinere de ambele sexe primesc proteinele din laptisorul de matca produs de albinele doici care se hranesc cu polen.

Astfel, polenul este esential pentru cresterea si dezvoltarea normala a albinelor individuale ca si pentru reproducerea coloniilor.

Polenul colectat de albine este depozitat in stup, in celulele fagurilor. Schimbarile ce intervin în timpul depozitarii duc la formarea pasturei.

Pentru intelegerea relatiei albina-planta si indeosebi a polenului ca sursa naturala de hrana, cat si a raportului intre pastrarea acestor resurse si imbunatatirea alimentatiei omului, socotim necesare cateva date preliminare.

Fauna de albine este foarte mare. Albinele melifere si albinele salbatice polenizeaza sute de specii de plante (arbusti, arbori etc.), care asigura stratul de sol si produc seminte si bace pentru pasari, insecte.

Functia unei flori este producerea de seminte. Partile femeiesti esentiale ale unei flori tipice sunt ovarul, stilul si stigmatul. Partea caracteristica barbateasca este stamina. Aceasta produce polenul, care reprezinta celulele sexuale masculine. Aceste parti sunt foarte variate ca forma si numar. Ovarul devine din punct de vedere botanic, fruct. Stilul este o prelungire a ovarului in forma de coloana. In varful stilului, se afla stigmatul. La numeroase plante stigmatul are o suprafata lipicioasa la care adera grauncioarele de polen si pe care acesta germineaza.

Pentru a produce samanta, polenul trebuie sa, ajunga de pe antere pe stigmatul receptiv. Aceasta este polenizarea. Cand polenul adera la stigmat, el germineaza si da nastere unui tub care avanseaza spre interiorul stigmatului si stilului ajungand la ovar. Fecundarea are loc în ovar cand nucleii din celula germinala mascula din varful tubului polinic se unesc cu nucleii din celula germinala femela.

No comments:

Post a Comment