Saturday, April 17, 2010

Lipidele din polen

Lipidele din polen

Lipidele constituie un grup eterogen de compusi care contin in structura lor acizi grasi sau care pot forma esteri cu acestia.
Lipidelor din polen li s-au atribuit si alte roluri pe langa sursa de depozitare a energiei. Astfel esterii acizilor grasi au fost considerati ca substante de crestere de unii cercetatori. S-a considerat ca polenul bogat in grasimi este cautat in mod selectiv de albine ca sursa nutritiva.
Fara indoiala ca albinele metabolizeaza grasimile din polen odata cu proteinele si ceilalti componenti ai polenului.

In general, din datele furnizate de diferite analize, reiese ca in polen lipidele se gasesc in cantitati variabile de la 4 la 13 la suta. De exemplu: polenul de alun are 4.2 la suta, cel de branduse 10.4 la suta, cel de gura leului 13 la suta, iar cel de papadie 14.44%, considerat cel mai "gras" polen.

Comparativ cu polenul, alte alimente au urmatoarele valori in grasimi la 100 grame:
- lapte vaca 3.5 %
- lapte oaie 6.8 %
- lapte bivolita 8.2 %
- lapte de capra 4.1 %
- ou de gaina 11.8 %
- faina integrala 2.5 %
- carne slaba bovine 9 %
- carne slaba porcine 22%
- carne slaba ovine 9%

Din aceasta comparatie cantitativa a valorilor de grasimi in diverse alimente si polen, reiese clar ca aceste valori sunt mai scazute la polen decat la majoritatea alimentelor uzuale. Continutul insa in acizi grasi cu lant mediu, mult mai ridicat al polenului(30 la suta din totalitatea acizilor grasi) fata de alimentele de origine animala, il recomanda si din acest punct de vedere ca un aliment valoros impunandu-l atat din punct de vedere dietetic, cat si terapeutic.

No comments:

Post a Comment