Friday, April 16, 2010

Glucidele din polen

Glucidele din polen

Hidratii de carbon sau glucidele reprezinta un grup de substante chimice ce contin in molecula loc C, H si O, care au in organism rolul de sursa energetica.
Glucidele pot fi impartite in patru grupe principale: monozaharide (zaharide simple), dizaharide, oligozaharide, polizaharide.
Caloriile furnizate de hidratii de carbon reprezinta circa 50-60 la suta din ratia alimentara. Cea mai mare parte este ingerata sub forma de amidon (paine, fainoase, cartofi etc).

Hidratii de carbon din polenul uscat reprezinta dupa parerea unor specialisti, circa 50 la suta, iar din aceasta proportie hidratii de carbon cu molecula aproximativ 4-10 la suta.

In polenul cules de albine, s-a identificat o cantitate mai mare de zaharuri reducatoare (aprox 20-40%) a caror cantitate continua sa scada datorita scindarii enzimatice favorizata de conditiile de depozitare.
Polenul de angiosperme colectat de albine are un continut de zaharuri reducatoare mai ridicat si in general un continut de zaharuri nereducatoare mai scazut decat polenul colectat direct de la plante. Sporirea zaharurilor reducatoare la polenul colectat de albine este datorat probabil nectarului folosit pentru cimentarea masei de polen.
Fructoza, glucoza si zaharoza sunt zaharuri libere care se gasesc in cea mai mare cantitate in extractele alcoolice de polen. Nivelulrile lor variaza in functie de specii si in functie de conditiile de recoltare si depozitare.

Polenul de porumb analizat a continut 22,4 la suta amidon cu variatii intre soiuri incepand de la 11 la suta, pana la maximum 22.40 la suta.

Din cele aratate mai sus rezulta ca polenul, al carui continut in glucoza si fructoza este preponderent, poate inlocui cu succes polizaharidele si dizaharidele, deoarece asimilarea monozaharidelor mai sus amintite se poate face direct, in afara procesului de digestie, deci fara interventie enzimatica obligatorie.

No comments:

Post a Comment